• Zaterdag 20 april 32e Dirk IV-Loop

    Jeugdloop
    5EM wedstrijd en prestatieloopHistorie

Mini triathlon

Augustus 1986, de Oranjevereniging Irene uit Hoornaar organiseert voor het eerst de mini triathlon.
Vierhonderd meter zwemmen in De Donk, 25 kilometer fietsen en tot slot 5 kilometer hardlopen.
Er zijn dertig wedstrijddeelnemers en 26 recreanten. Onder de recreanten toenmalig burgemeester Bakker.
Enige vrouwelijke deelnemer is de Hoornaarse Anja van Geffen. Ze finisht als twaalfde op minder dan 4 minuten van de winnaar bij de wedstrijddeelnemers. Na Wim Boer is ze daarmee de 2e Hoornaarse deelnemer.

 krantenartikel 1886

De Oranjevereniging organiseert een jaar later nog een mini triathlon. Door het steeds grotere aantal deelnemers besluit de Oranjevereniging af te zien van de organisatie.

Kwart triathlon

In 1988 wordt er een Triathlon Comité Hoornaar opgericht. Het comité bestaat uit Mauritz Boom, Piet Cardol, Jan Slomp, Truus Slomp en Anja van Geffen.
In juli van dit jaar zijn er 135 inschrijvingen.


Het evenement is nu een kwart-triathlon:
700 meter zwemmen in De Donk,
45 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Er zijn nu ook meerdere categorieën. Senioren, veteranen (40+)
en dames.

Wethouder A. de Jong van sportzaken schiet om 15:00 de triathleten weg. Snelste wedstrijdtijd is voor Bert Vreeswijk 1.54.35
en Anja van Geffen finisht als eerste vrouw
2.13.50.

anja

Er volgen nog een aantal edities. Bij de laatste editie in 1994 wordt er 1500 meter gezwommen, 40 kilometer gefietst en 10 kilometer hard gelopen. De snelste heeft een tijd van 1.59.50

Het is niet meer mogelijk om het hele parcours op die bewuste middag autovrij te maken. De risico’s voor de maximaal 200 deelnemers zijn te groot. Ook het rondmaken van de begroting is een uitdaging.

comite historie

Dirk IV-Loop

Om publiciteit te maken voor de kwart-triathlon, organiseert het Comité in de winter de Dirk IV-Loop.
Op zaterdag 14 januari 1989 wordt de eerste Dirk IV-Loop gehouden. Er waren 84 deelnemers die regen en storm moesten trotseren. Bedoeld als loop voor recreanten verschijnen er toch ook wedstrijdatleten.
Er kan gestart worden op 4, 8 en 12 kilometer. De start en finish zijn bij het voormalige gemeenschapshuis aan de Lage Giessen.

In 1990 wordt er weer een Dirk IV-Loop georganiseerd. Dit keer op een vernieuwd parcours dat loopt via Lage Giessen, Muisbroek, Pinkeveersebrug, Overslingeland en Dorpsweg. Beter bekend als rondje Pinkeveer. Er kan gekozen worden voor 8 kilometer (1 rondje) of 16 kilometer (2 rondjes). Aan de start zijn 102 lopers.

Univé Grote Rivieren Loopcircuit

In 2005 is de start van het Loopcircuit. Een serie wedstrijden georganiseerd om Typhoon op de kaart te zetten De Dirk IV-Loop is de eerste wedstrijd van het circuit die in totaal 8 wedstrijden omvat.
De wedstrijd van 8 kilometer telt mee voor het klassement van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. In 2007 wordt dit de 10 kilometer.